ISO 50001_energy

ISO 50001 TANÚSÍTÁS

Energiagazdálkodási irányítási rendszer tanúsítása

AZ ÖN KIHÍVÁSAI

Az energiahatékonyság növelése két okból is fontos a szervezetek számára: egyfelől hozzájárulnak a káros kibocsátás visszafogásához és a fenntarthatósághoz, másfelől konkrét összegeket takaríthatnak meg energiaszámláik csökkentésével. A költségek ilyen irányú lefaragása magasabb profithoz, versenyelőnyhöz vezethet.

VÁLASZUNK

Az ISO 50001 globálisan elfogadott szabvány az energiagazdálkodás hatékonyabbá tételére, az energiafogyasztás és a kibocsátás csökkentésére. Az irányítási rendszer bevezetése megköveteli többek között:

 • átfogó energia politika kialakítását,
 • hatékonysági és csökkentési célok konkrét megfogalmazását,
 • a különböző energiafogyasztási pontok folyamatos mérését, ellenőrzését, fejlesztési tervet és intézkedéseket,
 • különböző üzleti területek bevonását az energiaszámlák csökkentése érdekében, a tervezés, beszerzés és egyéb folyamatok során.

MÓDSZERÜNK

Módszerünk főbb lépései a következők:

 • Szerződéskötés;
 • Elő-audit (választható): hiányelemzés és az aktuális állapot felmerése a szabványhoz képest;
 • Tanúsító audit és a tanúsítvány kiadása;
 • Felügyeleti auditok a folyamatos fejlődés követésére;
 • Újratanúsítás 3 év múlva teljes audittal.

MIÉRT A BUREAU VERITAS?

Magyar nyelvű auditorral rendelkezünk, és egyszerre tudjuk auditálni az ISO 50001, az ISO 14001 (valamint az ISO 9001 és ISO 45001) irányítási rendszereket.  A független tanúsító szervezet által kiadott tanúsítvány elkötelezettséget jelez a vállalat összes érintettje (alkalmazottak, ügyfelek, tulajdonosok stb.) felé az energiahatékonyság és fenntarthatóság mellett.  A független audit objektív visszajelzést ad a rendszer működtetéséről, így hozzájárul annak fejlesztéséhez, eredményei értékeléséhez. A Bureau Veritas Magyarország Kft. nemzetközi akkreditáció alatt végzi az ISO 50001 tanúsításokat.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 • Milyen típusú szervezetekre alkalmazható az ISO 50001?

Alapvetően bármilyenre, mérettől és tevékenységtől függetlenül alkalmazható, csakúgy, mint az ISO 14001. Nagyvállalatoknak, energia-intenzív iparági szereplőknek, illetve jelentős üvegházhatás-kibocsátóknak különösen érdemes bevezetnie és tanúsíttatnia a rendszert, ezzel ugyanis eleget tehetnek az energiahatékonysági jogszabályi kötelezettség teljesítésének és bizonyításának.

 • ISO 14001 és ISO 50001 – érdemes-e mindkettőt alkalmazni?

Meggyőződésünk, hogy a két rendszer együttes alkalmazása a leghatékonyabb a környezet- és energiamenedzsment területén. Az ISO 14001 a szervezet általános környezeti hatásaival foglalkozik, melynek egyik területe az energiafelhasználás. Az ISO 50001 csak az energiagazdálkodással foglalkozik, azzal a céllal, hogy a fogyasztás optimalizálásával konkrét pénzügyi megtakarítást is eredményezzen.

Kérjen ajánlatot

Tovább