Food waste

FOOD WASTE MANAGEMENT  IRÁNYÍTÁSI RENDSZER TANÚSÍTÁS

A Bureau Veritas Csoport új tanúsítási szolgáltatást nyújt a termelési, ellátási és kereskedelmi láncokban jelen lévő élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzésének menedzsmentjére. 

AZ ÖN KIHÍVÁSAI
Az Európai Unióban (EU) évente 87,6 millió tonna élelmiszer-veszteség és -hulladék keletkezik, aminek közel a fele az ellátási láncból - feldolgozóiparból, vendéglátásból, kereskedelemből – származik.
Az EU keretirányelvében (2008/98/EC) kötelezte a tagországokat az élelmiszer-hulladékok monitorozására és jelentésére, miközben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése 2030-ra az élelmiszer-pazarlás és -veszteség jelentős csökkentését vállalta kereskedelmi és fogyasztási szinteken, valamint a termelési és ellátási láncokban. 

VÁLASZUNK
A Bureau Veritas által kialakított Food Waste Management rendszer célja egy olyan megközelítés alkalmazása, amellyel az élelmiszer-veszteség és -pazarlás hatékonyan csökkenthető. A szabvány követelményei alapján auditokat és nem akkreditált tanúsítást kínálunk az érintett piaci szereplők számára.

Ki lehet tanúsított?
Az élelmiszerlánc szereplői: elsősorban termelők, élelmiszerfeldoglozók, nagy- és kiskereskedők, közétkeztetők és logisztikai cégek, kivéve a csomagolóanyag gyártókat.

Mi jelenti a minősítés alapját?
Az élelmiszer-veszteség megelőzési terv (FWMS – Food Waste Management System) megléte, annak hatékony működése, valamint külső és belső kommunikációja, amely a szervezet folyamataiban keletkező élelmiszer-veszteségek és -hulladékok azonosítását, menedzsmentjét és mennyiségi meghatározását kezeli. Az élelmiszer-veszteség megelőzési terv az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az EU által javasolt fontossági sorrendet veszi figyelembe. 

Tanúsítási folyamatunk

  • Elő-tanúsítás, külön igényelhető, nem része a tanúsításnak: az vizsgált szervezet követelményeknek való megfelelési szintjét határozza meg (gap-analízis).
  • Dokumentáció ellenőrzés és tanúsító audit: a követelmények szerinti rendszermegfelelést bizonyítja.
  • Éves felügyeleti ellenőrzés: a tanúsítvány érvényességi ideje alatt a rendszer fenntartását és folyamatos fejlesztésének meglétét ellenőrzi.
  • Tanúsítvány megújítása: a lejárati időn belül.

Mik a tanúsítás fő előnyei?

  • Az élelmiszertermelési folyamatok optimalizálása a veszteség- és hulladék-keletkezési kockázatok minimalizálásával. 
  • Csökkenti az élelmiszerveszteség és -hulladék negatív gazdasági hatását.
  • Támogatja az EU Termőföldtől az asztalig (F2F – Farm to Fork) stratégiáját és az ENSZ fenntarható fejlesztési céljait (SGDs – Sustainable Development Goals).

 

MIÉRT A BUREAU VERITAS?

Elismertség 
A Bureau Veritas az egyik legszélesebb körben elismert tanúsító testület, több mint 30 nemzetközi akkreditációval rendelkezik.

Nemzetközi hálózat 
A Bureau Veritas 140 országban van jelen. Ez lehetővé teszi nemzetközi cégek számára ugyanazon tanúsító cég használatát minden képviseletüknél. 

Integrált szolgáltatások
Hatékony és optimális megoldás az ügyfelek számára az általunk ajánlott, egyszerre több szabvány alapján történő tanúsítás.

 

Kapcsolódó szolgáltatások

Kérjen ajánlatot

Tovább