ISCC redcert sunflower

ISCC

Bioüzemanyagok fenntarthatóságának tanúsítása

AZ ÖN KIHÍVÁSAI

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a megújuló energiaforrások, azon belül a bioüzemanyagok kérdésével. A fenntartható módon előállított bioüzemanyagok jelentik a legfontosabb alternatívát az üvegházhatást okozó gázok európai uniós kibocsátásának ötödéért felelős, közlekedésben használt benzin és dízel tekintetében. A 2009/28/EC EU rendelet meghatározza a bioüzemanyag fenntarthatóságára vonatkozó kritériumokat, és a bioüzemanyagokra vonatkozó önkéntes tanúsítási rendszerek létrehozására ösztönzi az iparágat, a kormányokat és a nem kormányzati szervezeteket.

VÁLASZUNK

Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) az első, EU által elfogadott bioüzemanyag tanúsítási rendszer. Az ISCC maga nem végez tanúsítást, ezt az általa elfogadott független tanúsító szervezetek látják el a termelési lánc egészére. A tanúsítványok garanciát nyújtanak arra nézve, hogy a vonatkozó címkével forgalmazott bioüzemanyagok fenntarthatók, és előállításuk a megújuló energiáról szóló irányelvben meghatározott követelményeknek megfelelően történt. 

Független tanúsítás az egész előállítási láncra 

A tanúsításhoz 3 fő kritériumrendszernek kell megfelelni:

  • Fenntarthatóság: olyan területtípusok használata, amelyek igénybe vehetők erre a célra;
  • Számítások az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásra vonatkozóan a számítást az értéklánc minden pontján el kell végezni, és a legutolsó pont számításai alapján derül ki, hogy a bioüzemanyag teljesíti-e a 35%-os ÜHG csökkentési elvárást.
  • Nyomonkövethetőség: a teljes értékláncnak nyomonkövethetőnek és jól dokumentáltnak kell lennie.

Kire vonatkozik a tanúsítás?

Minden érintettre, aki a fenntartható biomassza és a bioüzemanyag előállításában, begyűjtésében, tárolásában, szállításában, feldolgozásában, forgalomba hozásában és értékesítésében részt vesz.

Melyek az EU által rögzített fenntarthatósági követelmények?

A fenntarthatóság alapvető követelményei:

• Az Európai Bizottság egyértelműen meghatározza azokat a területtípusokat, amelyek NEM vehetők igénybe bioüzemanyag előállítása céljából. E területek a következők: a természetes erdők, a védett területek, a vizes élőhelyek és a tőzegmocsarak. A Bizottság egyértelműen elutasítja az erdők irtását abból a célból, hogy helyükön bioüzemanyag előállításához szükséges növényeket termesszenek. 

• Legfőbb cél az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős mértékű csökkenése, így azok a bioüzemanyagok, amelyek nem eredményezik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 50%-os csökkenését a benzinhez és a dízelhez képest, nem fogadhatók el. A kibocsátás-csökkenés kiszámításakor nemcsak a szén-dioxidot kell figyelembe venni, hanem az annál is fokozottabb üvegházhatást okozó metán és dinitrogén-oxid értékeit is.

MIÉRT A BUREAU VERITAS?

Szakértelem 

A Bureau Veritas az ISCC által elfogadott tanúsító szervezet, az auditokat képzett, magyar nyelvű auditorok segítségével végezzük. Emellett kiterjedt szolgáltatásokat kínálunk egyéb, fenntarthatósági irányultságú tanúsításokra, illetve mezőgazdasági minőségellenőrzésre vonatkozóan is. 

Kombinált szolgáltatások 

Az ISCC tanúsítás mellett a Bureau Veritas a következő élelmiszeripari és egyéb tanúsítást, illetve mezőgazdasági szolgáltatásokat ajánlja:

- ISO 22000/FSSC 22000, IFS, BRC élelmiszeripari tanúsítás

- ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 irányítási rendszertanúsítás

- Mezőgazdasági terményvizsgálatok, mintavétel és analízis akkreditált laboratóriumban

- Ki-és berakodás ellenőrzése (minőség, súly)

 

Kérjen ajánlatot

Tovább