lca

TERMÉKEK ÉLETCIKLUS-ELEMZÉSE (LIFE CYCLE ASSESSMENT - LCA)

Az életciklus-értékelés (Life Cycle Assessment – LCA) a termék környezeti hatásának tanulmányozása annak teljes életciklusának elemzésével: a nyersanyagoktól a szállításon, a termék létrehozásán a csomagoláson, és a forgalmazáson át a fogyasztó általi felhasználásig.

Ennek segítségével a vállalat felmérheti a termék teljes környezeti hatását a levegőre, a vízkészletre, a nyersanyag-készletekre vagy a hulladéktermelésre vonatkozóan. 

Már nem csupán a gyártóüzem áll az ellenőrzés közponjában, mi több, az életciklus-elemzések tapasztalatai szerint a legszennyezőbb fázisok gyakran a termelés előtti és/vagy utáni fázisok. Az LCA lehetővé teszi a vállalat számára annak megismerését, hogy az életciklus mely szakaszában van szükség fejlesztésekre, így a lehető leghatékonyabban használhatja fel erőforrásait, és a legnagybb fejlődést érheti el a környezetre gyakorolt negatív hatásának csökkentése érdekében.

Az LCA mára nem csak az önkéntes tudatosság eszköze, de a vállalatok rohamosan bővülő körében jogszabályi kötelezettséggé is vált.

Ez alapján tudja a vállalat elkészíteni egy  termék környezetvédelmi deklarációját, öko/környezetvédelmi címkét tervezhet, ezzel hitelesen tájékoztatva a fogyasztót a termék felelős előállítási folyamatáról. 

BUREAU VERITAS ÉLETCIKLUS-ELEMZÉS ÉS HITELESÍTÉS (LCA)

A Bureau Veritas LCA elemzéseket és hitelesítéseket az ISO 14040 és az ISO 14044 szabványok szerint végzi. 

Az LCA hitelesítés célja annak ellenőrzése, hogy az elemzéshez használt módszerek megfelelnek-e az ISO referenciáknak, valamint tudományosan és technikailag érvényesek-e.

A Bureau Veritas LCA felülvizsgálati folyamat során ellenőrzi továbbá, hogy megfelelő elemzési módszerek alkalmazásával előállított eredmények valósak, és hitelesíthetőek-e.

A vizsgálati folyamat különálló szakaszokból épül fel:

 • Dokumentumok ellenőrzése.

 • Az életciklus különböző szakaszaira (beszerzés, termelés, elosztás) vonatkozó tevékenységek és adataik elemzése a nyersanyagoktól a fogyasztói felhasználásig

 • LCA felülvizsgálati dokumentum kidolgozása. A Bureau Veritas által kiadott jelentés megállapítja, hogy:

  • az LCA-vizsgálat elvégzéséhez használt módszer megfelel az ISO 14040 és ISO 14044 szabványoknak,

  • a módszer műszaki és tudományos szinten helyes;

  • a felhasznált adatok megfelelőek és ésszerűek a vizsgálat céljának szempontjából;

  • az értelmezés a tanulmány korlátait tartalmazza a célkitűzéshez képest;

  • a közzétett jelentés teljes és átlátható.


 • VEZETŐ SZEREP

  A Bureau Veritas világelső a minőség, egészség, biztonság, környezeti és társadalmi felelősségvállalás menedzsment ellenőrzésében (QHSESA)

 • BIZALMI HÁLÓ

  Az 1300 irodával és laborral 140 országban működő Bureau Veritas világszerte több mint 400 000 ügyféllel rendelkezik több különböző iparágban

 • TAPASZTALAT

  A Bureau Veritas büszke arra, hogy tudással és jelentős tapasztalattal rendelkezik az LCA témakörében, valamint jártas számos iparágban

TÖBBET SZERETNE MEGTUDNI FENNTARTHATÓSÁGI SZOLGÁLTATÁSAINKRÓL?

Lépjen velünk kapcsolatba!
Tel.:  +36 20 268 91 32
E-mail: budapest@bureauveritas.com
Írjon nekünk közvetlenül!