ISO 50001_energy

Energiairányítás, ISO 50001 tanúsítás

Energiagazdálkodási irányítási rendszer tanúsítása

AZ ÖN KIHÍVÁSAI

Az energiahatékonyság növelése két okból is fontos a szervezetek számára: egyfelől hozzájárulnak a káros kibocsátás visszafogásához és a fenntarthatósághoz, másfelől konkrét összegeket takaríthatnak meg energiaszámláik csökkentésével. A költségek ilyen irányú lefaragása magasabb profithoz, versenyelőnyhöz vezethet.

VÁLASZUNK

Az ISO 50001 globálisan elfogadott szabvány az energiagazdálkodás hatékonyabbá tételére, az energiafogyasztás és a kibocsátás csökkentésére. Az irányítási rendszer bevezetése megköveteli többek között:

  • átfogó energia politika kialakítását,
  • hatékonysági és csökkentési célok konkrét megfogalmazását,
  • a különböző energiafogyasztási pontok folyamatos mérését, ellenőrzését, fejlesztési tervet és intézkedéseket,
  • különböző üzleti területek bevonását az energiaszámlák csökkentése érdekében, a tervezés, beszerzés és egyéb folyamatok során.
MÓDSZERÜNK

Módszerünk főbb lépései a következők:

  • Szerződéskötés;
  • Tanúsító audit és a tanúsítvány kiadása;
  • Felügyeleti auditok a folyamatos fejlődés követésére;
  • Újratanúsítás 3 év múlva teljes audittal.
MIÉRT A BUREAU VERITAS?

Magyar nyelvű auditorral rendelkezünk, és egyszerre tudjuk auditálni az ISO 50001, az ISO 14001 (valamint az ISO 9001 és ISO 45001) irányítási rendszereket.  A független tanúsító szervezet által kiadott tanúsítvány elkötelezettséget jelez a vállalat összes érintettje (alkalmazottak, ügyfelek, tulajdonosok stb.) felé az energiahatékonyság és fenntarthatóság mellett.  A független audit objektív visszajelzést ad a rendszer működtetéséről, így hozzájárul annak fejlesztéséhez, eredményei értékeléséhez. A Bureau Veritas Magyarország Kft. nemzetközi akkreditáció alatt végzi az ISO 50001 tanúsításokat.

FELKÉSZÜLÉS 

A felkészülésben segítséget nyújtanak ISO 50001 szabványhoz kapcsolódó szabványismeretek és belső auditor tanfolyamaink, valamint energiagazdálkodási gap audit szolgáltatásunk, melyről az alábbiakban olvashat.

Energiagazdálkodási GAP audit

AZ ÖN KIHÍVÁSAI
... mindannyiunk kihívása.
Napjain legaktuálisabb problémája az energiagazdálkodás és -hatékonyság kérdése mind gazdasági, mind fenntarthatósági szempontból, ami a szemléletváltás, valamint az energiatakarékos eszközök mellett energiagazdálkodási irányítási rendszerrel valósítható meg a legeredményesebben. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az irányítási rendszer valóban elérje a célját?

VÁLASZUNK
Az energiagazdálkodási irányítási rendszer bevezetése és működtetése a gyakorlatban is valós megtakarítást eredményez, ha a szervezet elkötelezett a hatékonyság növeléséért, és az irányítási rendszert valóban a szervezetre alakított – és nem erőltetett – módon működteti. A cél nem a „papír” megszerzése, hanem az adott szervezetre és folyamatra szabott rendszer eszközként való alkalmazása. Az eredmények maximalizálása érdekében hasznos az energiagazdálkodási rendszer felülvizsgálatát elvégezni egy úgynevezett gap audit segítségével.

MÓDSZERÜNK
Energiagazdálkodásban jártas szakértőnk által végzett gap audit során megvizsgáljuk a szervezet felépítését, tevékenységét, folyamatait, továbbá felmérjük az energiagazdálkodási rendszer érettségét, a gyakorlatok hatékonyságát. Célunk feltárni azokat a területeket, ahol a jelenlegi állapothoz képest nagyobb megtakarítás, hatékonyabb irányítás valósítható meg. Nagy hangsúlyt helyezünk a vezetői elköteleződésre, a munkatársak bevonására és nem utolsó sorban a kockázatok és lehetőségek átfogó feltérképezésére, elemzésére. Az audit során szakértőnk az ISO 50001 szabvány alapján, gyakorlatközpontú megközelítéssel és a szervezetre alkalamazható technikák, megoldások figyelembe vételével világítja át a rendszert, és jelöli ki azokat a területeket, amelyek további fejlesztést igényelnek.


A GAP AUDIT ELŐNYEI:
-    nagyobb energiamegtakarítás érhető el;
-    csökkenthetők az energiaköltségek;
-    segíti a szemléletváltást, ami a mindennapi folyamatokat is gördülékenyebbé teszi azzal, hogy a rendszer elemeit a mindennapokba illeszti „felhasználóbarát” módon;
-    támogatja a szervezet felkészülését az ISO 50001 tanúsításra.

MIÉRT VÁLASSZA A BUREAU VERITAS-T?
Magyar nyelvű auditorral rendelkezünk, aki jártas az energetikában és az ISO 50001 rendszer mellett további szabványok (pl. ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001) alkalmazásában, így a gap audit akár integrált megközelítéssel is végezhető. A független audit objektív visszajelzést ad a rendszer működtetéséről, így hozzájárul annak fejlesztéséhez, eredményei értékeléséhez. Felkészültségüket a gap audit mellett képzéseinkkel is támogatjuk. A működő rendszerek ISO 50001 szabvány szerinti tanúsítását pedig nemzetközi akkreditációval, ismert és elismert tanúsítóként helyi auditorokkal végezzük. 
 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
  • Milyen típusú szervezetekre alkalmazható az ISO 50001?

Alapvetően bármilyenre, mérettől és tevékenységtől függetlenül alkalmazható, csakúgy, mint az ISO 14001. Nagyvállalatoknak, energia-intenzív iparági szereplőknek, illetve jelentős üvegházhatás-kibocsátóknak különösen érdemes bevezetnie és tanúsíttatnia a rendszert, ezzel ugyanis eleget tehetnek az energiahatékonysági jogszabályi kötelezettség teljesítésének és bizonyításának.

  • ISO 14001 és ISO 50001 – érdemes-e mindkettőt alkalmazni?

Meggyőződésünk, hogy a két rendszer együttes alkalmazása a leghatékonyabb a környezet- és energiamenedzsment területén. Az ISO 14001 a szervezet általános környezeti hatásaival foglalkozik, melynek egyik területe az energiafelhasználás. Az ISO 50001 csak az energiagazdálkodással foglalkozik, azzal a céllal, hogy a fogyasztás optimalizálásával konkrét pénzügyi megtakarítást is eredményezzen.

Kérjen ajánlatot

Tovább