Aflatoxin

Aflatoxin vizsgálatok

A 2022-es termesztési év extrém időjárása ismét kedvezett az aflatoxin-fertőzés kialakulásának. A szárazság miatt legyengült, rovarkárosításnak jobban kitett kukoricaállományokról betakarított termény aflatoxin-szintje többször a megengedett határérték feletti.

Mintázza meg velünk takarmányát aflatoxinra!

A beküldött tételek eredményeit már másnapra kézhez kaphatja elektronikus úton.

Aflatoxinnal fertőzött táplálék fogyasztásával a méreganyag feldúsul az emlősök szervezetében és jelenléte már pár órán belül kimutatható a tejben. Az aflatoxin májkárosító és rákkeltő, jelentős mértékben csökkenti a védekező és reproduktív képességet. Nagyon szigorú hatósági előírások szabályozzák a szennyezőanyagok, többek között az aflatoxin megengedett felső határétékét az élelmiszerekben (165/2010/EU) és takarmányokban (44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet a Magyar Takarmánykódex kötelező előírásairól). A szabályozás maximális aflatoxin B1 szintet állapít meg a takarmányokban. 

Súlyos következményei miatt a szemes kukorica, kukoricaszilázs, összetett -, kiegészítő - és teljes értékű takarmányok vizsgálata javasolt az értékesítés és feletetés előtt.

A Bureau Veritas a szabványok szerinti mintavételezés és akkreditált laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével tud segíteni a kockázatok csökkentése érdekében.

A szakszerű mintavételezést nehezíti, hogy az aflatoxin elterjedése a tételekben gócszerű, heterogén. Szakembereink nagy tapasztalattal és kellő hozzáértéssel végzik a mintavételezést a vonatkozó előírásoknak megfelelően. Laboratóriumunk NAH által akkreditált, GMP+ regisztrált, GAFTA és FOSFA minősítésű.

ELÉRHETŐSÉGEK
Laboratórium címe: H- 5600 Békéscsaba, Berényi út 134.
Email: peter.azari@bureauveritas.com, agro.food@bureauveritas.com 
Telefonszám: +36 30 894 4848, +36 1 802 69 00

MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

KERESSEN BENNÜNKET KÖZVETLENÜL ELÉRHETŐSÉGEINKEN!

Azari Péter, mezőgazdasági üzletágvezető
+36 30 894 4848   
peter.azari@bureauveritas.com,  agro.food@bureauveritas.com
Írjon nekünk közvetlenül!