Konténerrakodás

TAPA

Biztonsági követelmények a szállítmányozási ágazatra vonatkozóan

AZ ÖN KIHÍVÁSAI

A magas szintű technológiát igénylő iparágak, termékek fejlődése az alkatrészek és késztermékek intenzívebb szállítását is jelenti. A növekvő forgalom és az egyre kisebb méretű termékek (pl. mobiltelefonok, számítógépek) szállítása, raktározása jelentős értékű rakománylopást von maga után. A lopások becsült értéke világszerte évente 40-60 milliárd dollár, egyes szállítmányoknál a lopáskár összértéke akár a szállítmány 30%-a is lehet. A TAPA, azaz a Technology Asset Protection Association (Technológiai Eszközöket Védő Szövetség) 1997-ben alakult olyan csúcstechnológia termékek gyártóiból, mint többek között az Intel és a Compaq, abból a célból, hogy sikerrel kezelje a szállítmányozásból adódó kockázatokat.

VÁLASZUNK

A TAPA-tagok a biztonság mértékét „rakománybiztonsági követelményekkel” (FSR: Freight Security Requirements) mérik, amelyek megállapítják a minimálisan elfogadható biztonsági normákat és meghatározzák a szabvány alkalmazásához szükséges módszereket. Az FSR leírja a logisztikai vállalatok, raktározók, szállítók és gyártók számára szükséges folyamatokat és specifikációkat, amelyekkel megszerezhetik raktáraikhoz és a fuvarozáshoz a TAPA szerinti tanúsítást. A követelmények magas szintű betartása érdekében a tanúsítást háromévente kell megismétli egy független tanúsító testülettel, a tanúsító auditok között pedig a vállalat kötelezett belső ellenőrzés elvégzésére évente, melynek eredményét köteles a tanúsító testületen keresztül a TAPA részére eljuttatni.

MIÉRT A BUREAU VERITAS?

Nemzetközi hálózat 

A Bureau Veritas a TAPA által elismert nemzetközi tanúsító testület. 140 országban való jelenlétünk lehetővé teszi nemzetközi cégek számára ugyanazon tanúsító cég használatát minden képviseletüknél. 

Kapcsolódó szolgáltatások

A TAPA tanúsítás mellett egyéb irányítási rendszerszabványok szerinti tanúsításokat kínálunk: - Minőség: ISO 9001 - Környezet: ISO 14001 - Egészség-és munkavédelem: ISO 45001 - Információbiztonság: ISO 27001.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  • Milyen területekre terjed ki az audit?

Az ellenőrző lista alapján az alábbi területeket értékelik: Biztonság a raktárakban, Belépés ellenőrzése, Biztonsági kézikönyv, Járművek védelme, Általános biztonság (informatika, kommunikáció, őrszolgálat). Az auditra kétévenként kerül sor. A szabvány biztonsági követelményeit A, B és C kategóriába sorolták, amelyen belül az A kategória a legmagasabb, a C a legalacsonyabb követelményt jelenti.

  • Mennyire hatékony ez a rendszer?

Az FSR követelményrendszer eredményeit folyamatosan mérik. "A legújabb TAPA benchmark felmérés azt mutatja, hogy a résztvevő vállalatok veszteségi aránya 30%-kal csökkent. Ez a csökkenés a biztonsági szakértők szerint egyértelműen a TAPA rendszer bevezetésének tulajdonítható.” Thorsten Neumann, WWSC Loss Prevention, Motorola Global Security.

  • Mennyire ismert és elterjedt a TAPA tanúsítás?

Világszerte most már többszáz szolgáltató rendelkezik TAPA tanúsítvánnyal, mely önmagában is tükrözi a nemzetközi szállítmányozási iparág jelentős elkötelezettségét. Külön szabvány vonatkozik a logisztikai tevékenységre (FSR), a kamionokra (TSR) és a parkolókra (PSR). Ezek közül az FSR a legelterjedtebb, amely a legjobb gyakorlatokat (best practices) összegyűjtő szabvány, és különböző osztályba sorolásokat tesz lehetővé a fenyegetettségtől függően. Ennek köszönhető, hogy a multinacionális gyártók és disztribútorok szerződéseikbe egyre inkább beépítik az FSR-t, és a szállítmányozók növekvő számban hivatkoznak rá mint globális benchmarkra.

 

SZERETNE TÖBBET MEGTUDNI TAPA SZOLGÁLTATÁSUNKRÓL?

Lépjen velünk kapcsolatba!
Telefon: +36 1 802 9915
Kapcsolatfelvételi űrlap