Élelmiszerek higiéniája

HACCP élelmiszerbiztonsági alapismeretek tanfolyam

Célok
A tanfolyam elvégzése után a résztvevők eredményesen közreműködhetnek az élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakításában, bevezetésében és fenntartásában. A törvényi szabályozás a HACCP eljárást tekinti az élelmiszer - biztonság-szavatolás szigorú módszerének, alkalmazása az élelmiszergyártók, - kereskedők és a vendéglátó-ipari egységek számára kötelező.

Kinek ajánljuk?
Azoknak, akik most ismerkednek a HACCP-vel, élelmiszerbiztonsággal, szeretnének naprakész információkat jogszabályokkal, jelöléssel kapcsolatban. A HACCP csoport tagjainak, ill. a HACCP rendszert működtető dolgozók számára egyaránt ajánlott.

Előfeltételek
Élelmiszeripari ismeretek és gyakorlat előny.

Tematika

I., Élelmiszeripari jogszabályok
•    Hogyan keressük ki a vonatkozó jogszabályokat?
•    EU-n kívüli országok elvárásai
•    Mikrobiológiai jogszabályok
•    Jelölés
•    Állítások a terméken
•    Gyakorlat: Jelölés ellenőrzés közösen
•    Kvíz a megszerzett ismeretekből

II., Élelmiszeripari mikrobiológiai alapismeretek
•    Élelmiszeriparban gyakran előforduló mikrobák, vírusok, toxinok
•    Morfológia
•    Hogyan szennyeződhet a termék?
•    Optimális növekedési paraméterek
•    Hogyan lehet megelőzni a szennyeződést?
•    Gyakorlat: HACCP veszélyelemzés készítés
•    Kvíz a megszerzett ismeretekből

III., Élelmiszervédelem, élelmiszercsalás a HACCP-ben?
•    Definíciók, tipikus félreértések
•    Sebezhetőségi értékelés készítése
•    Enyhítési terv készítése
•    Gyakorlat: Sebezhetőségi értékelés készítése
•    Gyakorlat: Enyhítési terv készítése

A résztvevők értékelése
A résztvevők teljesítményének folyamatos értékelése elméleti és gyakorlati szempontok alapján. A tanfolyam vizsgával zárul.

Időtartam
1 napos tanfolyam

Gyakorlati tudnivalók: TANFOLYAM NAPTÁR és ONLINE JELENTKEZÉSI LAP