agro corn

Hírek

GMP+ takarmánybiztonság: Aflatoxin B1 magasabb kockázati besorolás

2020. 10. 22

A GMP + International magasabb kockázati besorolást állapított meg több országban -köztük Magyarországon is- a kukoricában található Aflatoxin B1 mennyiségére vonatkozóan, szigorúbb protokollt vezet be.

A közeledő kukorica betakarítás miatt az országok osztályozásánál figyelembe veszik a termesztési és betakarítási körülményekre vonatkozó információkat. Ezenkívül figyelembe veszik a magas / közepes kockázatú országok régebbi (2019-es) betakarítással való lehetséges keveredést, mely kockázatot jelent a takarmánybiztonságra. Ezen kritériumok alapján a 2020-as betakarítási év elején úgy döntöttek, hogy minden országot először közepes kategóriájúnak kell minősíteni, kivéve 17 alacsony kockázatú országot.

Megváltozott kockázati profilok:

• Csehország - alacsonyról közepesre emelve

• Magyarország - alacsonyról közepesre emelve

• Spanyolország - alacsonyról közepesre emelve

• Ukrajna - alacsonyról közepesre emelve

GMP Plus logo

 

 

 

Ez az új kockázati besorolás 2020. szeptember 30-ától lépett hatályba.

A magas kockázatú országból származó kukoricát tehát gyakrabban kell ellenőrizni, mivel az Aflatoxin B1 jelenlétének kockázata magasabb.

Az országok releváns és pontos besorolásához fontos kiemelni, hogy a GMP + partnereinek az elemzési eredményeiket fel kell tölteni a GMP + Monitoring adatbázisba, hiszen az adatbázisban található helytelen elemzési eredmények befolyásolhatják az országok értékelését és kockázati osztályozását.

Ezeknek az információknak a feltöltésekor kiemelten figyelni kell arra, hogy a kukorica eredetét helyesen adják meg és a kimutatott Aflatoxin mennyiséget a megfelelő mérőszámmal (mg / kg) jelöljék meg.

Forrás: https://gmpplus.org/en

KÉRJEN AJÁNLATOT TAKARMÁNYAI BEVIZSGÁLÁSÁRA SZAKÉRTŐ KOLLÉGÁINKTÓL AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN:

Azari Péter- Agrofood manager

email: peter.azari@bureauveritas.com

mobil telefonszám: +36-30-894-4848