Burger

Hírek

Élelmiszerbiztonság- Megjelent az FSSC 22000 v5 új szabványverzió

2019. 07. 16

2019. június 3-án jelent meg a Food Safety System Certification, azaz az FSSC 22000 élelmiszerbiztonsági szabvány 5. verziója, mely főként strukturális változásokat tartalmaz.  A felülvizsgálat egyik oka a tavaly nyári ISO 22000: 2018 szabvány közzététele volt.

Az új 5-ös változatban található egy opcionális minőségirányítási modul, amely az ISO 9001 összes integrálható elemét tartalmazza, így könnyebben lehet az élelmiszerbiztonsági rendszert a minőségirányítási rendszerrel kombinálni, hiszen a közös struktúra elfogadása minden szabványban megkönnyíti a különböző irányítási rendszerek integrálását. Az ISO 22000 az FSSC 22000 sarokköve - ezért nem meglepő, hogy az FSSC 5-ös verziójának minden fontos változása megfelel az ISO 22000 változásainak.

Az új FSSC 22000 tanúsítási rendszer szabvány továbbra is segít elérni az élelmiszergyártási folyamatok biztonságát a teljes ellátási láncban és az alábbi ágazatokban alkalmazható: élelmiszergyártás, élelmiszercsomagolás, állati takarmánytermelés, szállítás és tárolás, vendéglátás, kis- és nagykereskedelem.

A korábbi FSSC 22000 v4.1 tanúsítványok 2021. június 29.- ig érvényesek, érdemes tehát figyelni, hogy a cégek időben áttérjenek az új verzióra, így folyamatosan láthatóak lesznek a tanúsított szervezetek listájában az FSSC 22000 weboldalán.

Az FSSC 22000 v4 rendszerre vonatkozó auditokat már csak 2019. december 31-ig lehet lefolytatni, az új rendszerre vonatkozó v5-ös auditokat pedig 2020. január 1-től lehet elvégezni.

Az új szabványra történő átállást segítve keressenek bennünket központi elérhetőségeinken tanúsítással és kapcsolódó képzésekkel kapcsolatban!