Búza

Whitepaper

Az EU módosította a szennyezőanyagok felső határértékét

2024. 07. 31

Az Európai Unió a minőségi és biztonságos élelmiszerellátás érdekében folyamatosan frissíti és szigorítja a toxinok és szennyezőanyagok megengedett maximális szintjeire vonatkozó előírásokat. A legfrissebb rendeletekben a Deoxinivalenol (DON), a nikkel, valamint a T-2 és HT-2 toxinok határértéke módosult. A rendeletekben foglaltakat 2024. július 1-től kell alkalmazni. 

Cikkünk végén találja a témával kapcsolatos ingyenesen letölthető leírásunkat, amely számos szennyezőanyag határtékét is tartalmazza. A letöltéshez kérjük adja meg email címét.

Deoxinivalenol (DON) - Élelmiszerekben

A DON, közismert nevén vomitoxin, a gabonafélékben előforduló mikotoxin. Túlzott mértékű fogyasztása hányást, hasmenést és étvágycsökkenést okozhat. Az új szabályozás a DON megengedett maximális szintjét az alábbi táblázatban foglalt értékekre csökkentette.

1.4.

Deoxinivalenol

Felső határérték (μg/kg)

1.4.1.

Feldolgozatlan gabonamagvak az 1.4.2. és az 1.4.3. pontban felsorolt termékek kivételével

1 000

1.4.2.

Feldolgozatlan szemes durumbúza és feldolgozatlan szemes kukorica

1 500

1.4.3.

Feldolgozatlan szemes zab nem ehető maghéjjal

1 750

1.4.4.

A végső fogyasztók számára forgalomba hozott gabonafélék, pattogtatásra szánt kukorica és pattogatott kukorica

750

1.4.5.

Gabonafélék őrléséből származó termékek, az 1.4.6. pontban felsorolt termékek kivételével

600

1.4.6.

Kukorica őrléséből származó termékek

 

1.4.6.1.

Kukorica őrléséből származó, a végső fogyasztók számára forgalomba hozott termékek

750

1.4.6.2.

Kukorica őrléséből származó, nem a végső fogyasztók számára forgalomba hozott termékek

1 000

1.4.6.3.

Fogyasztásra kész, előfőzött polenta

250

1.4.7.

Pékáruk, gabonaalapú „snack” termékek és reggeli gabonapelyhek

400

1.4.8.

Tészta

600

1.4.9.

Bébiételek, valamint csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozottgabona-alapú élelmiszerek (3)

150

1.4.10.

Csecsemők és kisgyermekek számára készült, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek (3)

150

T-2 és HT-2 toxin - Élelmiszerekben

A T-2 és HT-2 toxinok szintén mikotoxinok, amelyek elsősorban a gabonafélékben fordulhatnak elő. Ezek a rendkívül mérgező vegyületek immunrendszeri és emésztőszervi problémákat idézhetnek elő. Az új EU-s rendelkezés által meghatározott T-2 és HT-2 toxinok megengedett maximális szintjét az alábbi táblázat tartalmazza. 

1.9.

T-2 és HT-2 toxin

Felső határérték (μg/kg)

 

 

A T-2 és a HT-2 toxin összege

1.9.1.

Feldolgozatlan gabonamagvak az 1.9.1.1., az 1.9.1.2., az 1.9.1.3. és az 1.9.1.4. pontban felsorolt termékek kivételével

50

1.9.1.1.

Feldolgozatlan szemes sörárpa

200

1.9.1.2.

Feldolgozatlan szemes árpa, a szemes sörárpa kivételével

150

1.9.1.3.

Feldolgozatlan szemes kukorica és feldolgozatlan szemes durumbúza

100

1.9.1.4.

Feldolgozatlan szemes zab nem ehető maghéjjal

1 250

1.9.2.

A végső fogyasztók számára forgalomba hozott gabonafélék, az 1.9.2.1. és az 1.9.2.2. pontban felsorolt termékek kivételével

20

1.9.2.1.

A végső fogyasztók számára forgalomba hozott zab

100

1.9.2.2.

A végső fogyasztók számára forgalomba hozott árpa, kukorica és durumbúza

50

1.9.3.

Gabonafélék őrléséből származó termékek, az 1.9.3.1. és az 1.9.3.2. pontban felsorolt termékek kivételével

20

1.9.3.1.

A zab őrléséből származó termékek (beleértve a zabkorpát is)

100

1.9.3.2.

Zabtól eltérő gabonafélékből származó korpa, valamint a kukorica őrléséből származó termékek

50

1.9.4.

Pékáruk, az 1.9.5. pontban felsorolt termékek kivételével, tésztafélék, gabonaalapú „snack” termékek és reggeli gabonapelyhek, az 1.9.6., az 1.9.7. és az 1.9.8. pontban felsorolt termékek kivételével

20

1.9.5.

Legalább 90 %-ban a zab őrléséből származó termékeket tartalmazó pékáruk

100

1.9.6.

Zabpehely

100

1.9.7.

Legalább 50 %-ban gabonakorpát, szemes zab őrléséből származó termékeket, szemes kukorica őrléséből származó termékeket, egész szemű zabot, egész szemű árpát, egész szemű kukoricát vagy egész szemű durumbúzát és kevesebb mint 40 %-ban szemes zab őrléséből származó termékeket és egész szemű zabot tartalmazó reggeli gabonapelyhek

50

1.9.8.

Legalább 50 %-ban gabonakorpát, szemes zab őrléséből származó termékeket, szemes kukorica őrléséből származó termékeket, egész szemű zabot, egész szemű árpát, egész szemű kukoricát vagy egész szemű durumbúzát és legalább 40 %-ban szemes zab őrléséből származó termékeket és egész szemű zabot tartalmazó reggeli gabonapelyhek

75

1.9.9.

Bébiételek, valamint csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozottgabona-alapú élelmiszerek(3)

10

1.9.10.

Csecsemők és kisgyermekek számára készült, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek(3)

10

Nikkel

A nikkel környezeti szennyezőanyagként is jelen lehet az élelmiszerekben. Magas expozíció esetén allergiás reakciókat és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Az új szabályozás a nikkel megengedett maximális koncentrációját zöldségekben és gyümölcsökben 0,3-0,6 milligramm/kg értékben határozta meg.

Összességében elmondható, hogy az Európai Unió elkötelezett a fogyasztók egészségének védelme és a magas színvonalú élelmiszerbiztonság mellett. A közelmúltban bevezetett frissítések tovább erősítik ezt a törekvést.

Amennyiben további kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, kérjük, keresse szakértőinket.

Az ingyenes és számos segédtáblázatot tartalmazó leírás letöltéséhez kérjük, adja meg email címét! Feliratkozás után emailben kapja meg a kért dokumentumot.