Technology

Az inspekciós ellenőrzések forradalmasítói: a drónok

2020. 11. 23

#DRONE #INSPECTION #SAFETY #WEAREBUREAUVERITAS

A Bureau Veritas Csoport honlapján megjelent 2020. március 24-ei cikk alapján.

 

A drónok egyre elterjedtebb használata forradalmasítja az épületek, építmények ellenőrzését - különösen azokét, amelyekhez csak nehezen lehet hozzáférni. A Bureau Veritas drónszakértője, Valentin Giraud mutatja be ennek az innovatív eszköznek az előnyeit.

A tartályok, zárt terek, tornyok, vagy akár a távvezeték oszlopok vizsgálatánál a drónok teljesen új segédeszközök az anyagszakértők, ellenőrök és inspektorok számára. A drónok nagy magasságban történő manőverezésre vagy extrém szűk terekben történő vizsgálatra képesek, mely jelentős biztonsági előnyöket jelent a szakemberek számára.

Bár néha pusztán egyszerű szórakozási eszközként tekint rájuk az átlagember, a szakemberek számára a drónok ennél sokkal többet jelentenek, hiszen az inspektorok kiterjesztett érzékszervei lehetnek, köszönhetően gyors mozgásuknak, kompakt méretüknek.

 

SZENVEDÉLY ÉS SZAKÉRTELEM

2014-ben Valentin Giraud akusztikai szakértőként kezdette el dolgozni a Bureau Veritas-nál Franciaországban, majd követve szenvedélyét váltott és a légi közlekedési üzletághoz került. "Magánrepülőgép- és drónpilótaként 2018-ban megkerestem a feletteseimet, hogy biztonsági területen szeretném kamatoztatni szaktudásomat, egy olyan ágazatban, amely a vállalat egyik fő üzletága."

A drónok releváns segítséget nyújtanak egy-egy inspekció során, kameráikra és fotogrammetriai (olyan technika, amelyben 2D képekből 3D modellek készíthetőek) jellemzőikre támaszkodva lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy digitális modelleket készíthessenek az épületekről.

 

KÖLTSÉG- ÉS KOCKÁZATCSÖKKENTÉS

Példaként Valentin Giraud két francia sípályát összekötő felvonó átvizsgálásának folyamatát mutatja be. Meghatározott időközönként alapos ellenőrzést végeznek a felvonókon, mely eddig egy lassú folyamat volt a kötélszakemberek számára, valamint aprólékos kockázatkezelésre támaszkodott. Megvizsgálták a felvonókat tartó négy torony mind a tizenkét oldalát, több tucat méterrel a föld felett.

Idén már drón segítségével dolgoztak: ”Az eszkönek köszönhetően mind a tizenkét oldalt sikerült mindössze öt és fél óra alatt ellenőriznünk. Ezalatt az időintervallum alatt a kötéltechnikusok csupán egy vagy maximum két oldalt teljesítettek volna. ”- mondja Giraud. A tartályok ellenőrzéséhez például kisméretű drónokat lehet használni, ahová korábban egy ellenőrt kellett nehézkesen leengedni.

A drónellenőrzés két szakértő tökéletes együttműködésén alapszik: a távoli pilóták nem hagyhatják felügyelet nélkül eszközeiket, melyek folyamatos irányítást igényelnek. A távoli pilótákat további egy műszaki szakértő kolléga segíti, akinek az a feladata, hogy valós időben képernyőn keresztül folytassa le az ellenőrzött építmények, épületek megfigyelését.

”Amikor a felvonó tornyait vizsgáltuk meg, a diagnosztikai technikus (betonszerkezeti szakember) virtuális valóság szemüveget és headset-et viselt, amellyel élőben látta, hogy pontosan mit filmez a drón. Amint a technikus észrevett valamit, megkért, nagyítsak rá a drónnal, hogy jobban megvizsgálhassa a részleteket és lefényképezhesse az eltéréseket. Ez egy igazi csapatmunka volt. ”- teszi hozzá Giraud.

 

ÜZLETI SIKEREK

Napjainkban egyre több vállalat kínál drónalapú fényképészeti szolgáltatásokat, mégis kevesen ötvözik ezt a technikai folyamatot a bevált ellenőrzési szakértelemmel, részletes visszajelzésekkel és az ügyfél által azonnal végrehajtandó cselekvési tervekkel kiegészítve.

"Ez még egy új technika" - magyarázza Valentin Giraud. ”Folyamatosan fejlődik, hogy még inkább megfeleljen ügyfeleink igényeinek és prioritásainak.”

 

A drónnal végzett inspekciók még korai fázisban tartanak, de ezt az ugrásszerű technikai fejlődést érdemes figyelemmel kísérni.