CÉGTÖRTÉNET

Honnan jövünk…

 

A Hajózási Biztosítók Információs Irodáját 1828-ban Antwerpenben alapították azzal a céllal, hogy a hajózási biztosítóknak friss információkkal szolgáljon a kereskedelmi központokban használatos díjakkal, valamint a hajók állapotával és felszereltségével kapcsolatban.

 

1829-ben a céget átkeresztelték Bureau Veritas-ra és egyben az Igazságot jelképező allegorikus alak vált a cég logojává. Ekkor adta ki az első hajóregiszterét is a cég, amely kb. 10 000 hajót tartalmazott. 1833-ban a központot áthelyezték az 1830-ban alapított párizsi fiókirodába.

 

A cég egyre erősebbé vált és egyre bővült a tevékenységi köre is, elkezdett például nyersanyagok szabályozásával is foglalkozni, amely során a fellendülő vasútépítési iparág vas- és acélszállítmányait vizsgálta, ezen kívül gyári berendezéseket is ellenőrzött. 1922-ben a francia kormány a Bureau Veritast bízta meg azzal, hogy lássa el a polgári repülőgépek repülésre való alkalmassági tanúsítványainak hivatalos ellenőrzését. Az autóipart sem hagyta figyelmen kívül a cég: 1927-ben létrehozott egy busz-és teherautóellenőrzési szolgálatot.


… Hová tartunk 

 

Azóta mit hoztunk létre? Egy sikeres jövőt hozó, sokszínű szolgáltatás portfóliót.

 

Részletesebb történeti áttekintés eléréséhez kattintson az alábbiakra:

A cég születése, 1828

Világszintű expanzió 1830-1980

Egyre bővülő tevékenységi kör, 1980-1990

Stratégiai jövőkép és felvásárlások, 1990-2000

Szilárd növekedési alapok kiépítése, 2000 óta

Vezető szerep

 

 

 

A cég születése, 1828

 

1821 telén heves viharok söpörtek végig Európán, amelynek során 2 000 hajó szenvedett hajótörést és 20 000 ember lelte halálát. A biztosító társaságok katasztrofális helyetbe kerültek. A legtöbbjük csődbe jutott, a túlélőknek pedig az elkövetkezendő években az újonnan belépők különösen éles versenyével kellett szembe nézniük. Ebben a kritikus időszakban hozta létre két hajózási kockázatértékelő, Alexandre Delehaye és Louis van den Broek, valamint egy biztosítási bróker, Auguste Morel a Bureau de Renseignements pour les Assurances Maritimes-t, azaz a Hajózási Biztosítók Információs Irodáját.

 

A szervezetet 1828-ban Antwerpenben (Belgium) alapították azzal a céllal, hogy a hajózási biztosítóknak friss információkkal szolgáljon a kereskedelmi központokban használatos díjakkal kapcsolatban, és hogy biztosítsa azokat az információkat, amelyek szükségesek a hajók és felszereléseik megfelelőségének meghatározásához.

 

 A céget új módszertana különböztette meg a versenytársaktól.

 

Azon kívül, hogy jelölték a hajózási engedély típusát, minden vízi jármű kapott egy kockázati besorolást is (3/3, 2/3, 1/3). Ezt a besorolást a hajó strukturális modellje, az alapanyagok minősége, a hajótörzs ereje, a hajó kora, korábbi balesetei és a hajótest és a felszerelések állapota alapján határozták meg.

 

1829-ben a céget átkeresztelték Bureau Veritasra, kiadták az első hajóregisztert, amely kb. 10 000 hajót tartalmazott, és az Igazságot jelképező allegorikus alak vált a cég emblémájává.

 


Az Igazság és a hozzá tartozó történet

 

Az eredeti emblémát 1829-ben Achille Deveria tervezte és a cégért Jacques-Jean Barre metszette. Az emblémán az Igazságot jelképező meztelen női alak egy kútból emelkedik ki. Az alapítók egy levélben indokolták döntésüket, amelyet minden regiszterhez mellékeltek. A célt világosan megfogalmazták: „az igazság keresése és félelem vagy részrehajlás nélküli kinyilvánítása."


 

Lap teteje

 

 

 

Világszintű expanzió (1830-1980)

 

1830-ban Párizsban fiókirodát nyitott a cég. A fiókiroda tevékenysége olyan gyors ütemben bővült, hogy 1833-ban a cég áthelyezte székhelyét a francia fővárosba.

 

Az új vezetés alá kerülő cég teljesen megújult, és egyre erősebbé vált, amint azt az alábbi idézet is mutatja:

„Semmi nem hasonlítható ehhez a kézikönyvhöz (a Bureau Veritas által kiadott regiszterhez) sem Franciaországban, sem a tengeren túl, akármelyik ágazatról legyen is szó, annyira rendkívüli jelentőséggel bír a biztosítók számára és annyira hasznos általában a tengeri kereskedelem számára. Nem értjük, hogy ez az intézmény miért nem élvezi az állam védelmét és gondoskodását, hiszen úgy véljük, hogy az intézmény nemcsak hasznos, hanem főleg közérdeket szolgál.” 

Kockázatelbírálók lapja „Revue des Assurances”, 1830

 

A Bureau jelenléte más területeken sem kerülte el a figyelmet. A cég három Verne regényben is szerepel:

- Húszezer mérföld a tenger alatt (1869)

- A rejtelmes sziget (1874)

- A Chancellor (1875).

 

… és a „Bureau Veritas” neve bekerült a francia Larousse szótárba és a Webster nagyszótár átdolgozott kiadásába is (1913).

 

Nemzetközi terjeszkedés 


Kétségtelen, hogy a Bureau Veritas életképességének legjobb bizonyítéka az egyre gyorsuló nemzetközi bővülés volt – először Európa-szerte, majd Amerikában és végül a többi kontinens fő kikötőiben is megvetette lábát.

 

Az ipari forradalom bővülésével a Bureau Veritas szélesíteni kezdte szolgáltatásainak skáláját. Azzal, hogy a vas és az acél alapanyagok bekerültek a hajóépítésbe, a kitermelési helyszíneken végzett nyersanyag ellenőrzések kulcsfontosságúvá váltak. 1910-ben egy új szolgáltatás jött létre: a nyersanyagok szabályozása. A szolgáltatás célja az volt, hogy megvizsgáljon minden olyan anyagot, amely az ipari berendezésekben, a dízelmotorokban, a mozdonyokban vagy bárhol, akár magukban a gyárakban felhasználásra kerül.

 

Ezt követte 1922-ben a francia kormány felkérése, amelynek keretében a Bureau Veritas megbízást kapott a polgári repülőgépek repülésre való alkalmassági tanúsítványainak hivatalos szabályozására. (A tengerészetben szerzett jelentős tapasztalat máris nagyon értékesnek bizonyult a cég számára.) Az új „Légiközlekedési szolgálat” keretében részletes eljárások kerültek bevezetésre, amelyek konkrét szabályokon alapuló rendszeres felülvizsgálatokat írtak elő.

Hasonlóképpen, a buszok és teherautók időszakos műszaki felmérésével kapcsolatosan a biztosítók részéről érkező felkérések vezettek 1927-ben Franciaországban a „Gépjárműipari szolgálat” bevezetéséhez.

 

Az első világháborút követő építőipari fellendülés során bekövetkező egyre nagyobb számú baleset miatt a biztosítók felismerték, hogy előzetes szabályozások bevezetése nélkül már nem lesznek képesek fedezni a kockázatokat. Ismét a Bureau Veritas reagált a piaci igényekre, és 1929-ben felállította az „Épületekre és mélyépítési munkálatokra vonatkozó szabályozási szolgálatát.”

 

1932-ben a Bureau Veritas már saját laboratóriumokkal rendelkezett a Párizs melletti Levallois-Perret-ben, ahol fémipari és vegyi elemzéseket végzett, valamint építőanyagokat vizsgált.

 

Lap teteje

 

 

Egyre bővülő tevékenységi kör, 1980-1990

 

A Bureau Veritas 1980 és 1990 között több új leányvállalatot alapított a konkrét igények lefedésére.

 

Bivac – 1984-ben Nigéria kormánya a behozott áruk szállítás előtti ellenőrzésére kérte fel a Bureau Veritast. Ez egy teljesen új vállalkozás volt, de olyan típusú, amelyet a cég képes volt gyorsan elsajátítani és más országokban is alkalmazni. Gyorsan létrejött a világszerte működő kormányokkal együttműködni képes nemzetközi hálózat.

 

BVQI – Mai nevén Bureau Veritas Certification – 1988-tól a minőségi kritériumok és az ISO tanúsítás sok vállalatnál kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A független, harmadik feles rendszertanúsítások iránti igények növekedésére erős helyzetéből adódóan a Bureau Veritas gyors választ tudott adni, és a világ legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező tanúsító szervezetévé vált.

 

  

Lap teteje

 

 

 

Stratégiai jövőkép és felvásárlások, 1990-2000 

  

1995-ben két új vállalati részvényes, a CGIP és a Poincaré Investissement, új lendületet vitt a Bureau Veritas tevékenységébe. Ezzel egyidőben a nemzetközi gazdasági környezet is egyre gyorsabb ütemben fejlődött. Az ázsiai gazdasági fellendülés és az erősödő oroszországi és kelet-európai gazdaságok átalakították a piacot. Továbbá Európában és Észak-Amerikában a minőségre, az egészségre, a biztonságra és a környezetvédelemre való fokozott odafigyelés egybeesett egy sor új szabályozás bevezetésével. A gyorsan fejlődő gazdaságok elkezdték összahangolni szabályozásaikat az USA-ban és Európában érvényben lévő szabályozásokkal. A szabványok előtérbe kerültek az ellátási láncban, mivel a fejlett gazdaságok egyre inkább megkövetelték, hogy a világ más részein dolgozó beszállítóik is ugyanazokat a normákat kövessék.  

 

Ebben a kihívásokkal teli környezetben a Bureau Veritas kialakította külső növekedésre alapuló prioritásait, amelyek segítségével az érettebb piacokon is megerősítette a pozícióját.   

 

Főbb felvásárlásaink

 

1996 fontos év volt, mivel ekkor valósult meg Franciaországban egy jelentős vállalati fúzió: a Bureau Veritas 100%-ban felvásárolta a CEP részvényeit, és ezzel az építőipari megfelelőségi auditok terén Franciaország piacvezető cégévé vált.

 

Nem sokkal késöbb két jól ismert, ázsiai vizsgáló laboratóriumokat üzemeltető amerikai cég akvizíciója következett: ACTS (Acts Testing Labs) felvásárlása 1998-ban és az MTL (Merchandise Testing Laboratories) akvizíciója 2001-ben. Az új cégek beolvadásával a Bureau Veritas újabb alapkompetenciákat szerzett, mivel szilárdan megvetette a lábát a fogyasztási termékek vizsgálati piacán. A „Fogyasztási cikkek divízió” ma a világ egyik vezető minőségbiztosítója, amely a fogyasztási cikkek előállítói és kereskedői számára nyújtja szolgáltatásait.

 

Lap teteje

 


 

Szilárd növekedés alapjainak kiépítése, 2000 óta

 

Az elmúlt pár évben a Bureau Veritas racionalizálta szervezetét, hogy jobban tudjon a piacra fókuszálni, és hogy meg tudja őrizni erős növekedési lendületét. A Vállalatcsoport jelenleg 8 globális üzletág mentén épül fel:

- Hajózás

- Ipar

- Inspekció és működés ellenőrzése

- Egészség-, biztonság- és környezetvédelem (EBK vagy angolul: HSE)

- Építőipar

- Tanúsítás

- Fogyasztási cikkek

- Kormányzati megbízások és nemzetközi kereskedelem

 

A Bureau Veritas mind a 8 üzletágban erős versenyképes pozíciót ért el:

- Mind a 8 üzletág nagy potenciált és jelentős növekedést képvisel a piacon.

- Mindegyik üzletágban vezető helyeken szerepel a cég a világ különböző pontjain.

- Képes hatékony és sűrű nemzetközi hálózatát hatékonyan használni.

- A releváns hatóságok és akkreditációs szervek által is elismert alapos műszaki szakértelemmel rendelkezik.

- Felvásárlások útján megvalósított, stabil növekedést mutat.

 

Az akvizíciók terén az elmúlt öt év során különösen aktív volt a cég, ami lehetővé tette, hogy a Bureau Veritas három országban is megteremtse a szilárd növekedés alapjait:

 

Egyesült Államok:

A US Laboratories 2003-ban történt integrálása után a Bureau Veritas Vállalatcsoport 2004 elején a megfelelés-ellenőrzés területével, építőipari irányítással, eszközkezeléssel és környezetvédelmi szolgáltatásokkal foglalkozó két cég, a Berryman & Henigar és a Graham Marcus felvásárlásával tovább erősítette jelenlétét az amerikai piacon. A Bureau Veritas Vállalatcsoport 2005 elején felvásárolta a Linhart Petersen Powers Associates (LP2A) nevű céget is, amely elsősorban az önkormányzatokat segítette építési engedélyek kiadásával és ellenőrzésével kapcsolatos szolgáltatásaival. Késöbb a OneBeacon biztosítási csoport ellenőrzési divíziójának, OneCIS-nek a felvásárlásával a Bureau Veritas beléphetett a nyomástartó berendezések ASME szabványok szerinti ellenőrzésének és auditjainak amerikai piacára. Végül 2005-ben még a Clayton és a NATLSCO akvizíciója is tovább erősítette a Bureau Veritas minőségügyi, egészségvédelmi, biztonsági és környezetvédelmi kompetenciáit.

 

Egyesült Királyság:

A Bureau Veritasnak 2002-ben sikerült felvásárolnia a Weeks csoportot egy olyan országban, ahol az elmúlt években az infrastrukturális és építőipari beruházások nagy lendülettel folytak. Ezzel a felvásárlással jelentős környzetvédelmi és geotechnikai tanácsadási kapacitást szerzett a cég, ezen kívül építőipari anyagok vizsgálatára és vegyi elemzések elvégzésére alkalmas labaratóriumokhoz is hozzájutott. A brit piacon a QHSE (minőségügyi, egészségvédelmi, biztonsági és környezetvédelmi) szolgáltatások terén vezető szerepet játszó Casella 2005-ös felvásárlása újabb jelentős mérföldkő volt.

 

Ausztrália:

2006-ban a Bureau Veritas három céget vásárolt fel Ausztráliában, hogy felépíthesse az országos egészségvédelmi, biztonsági és környzetvédelmi platformját: a Kilpatrickot, az Inticot és az IRC-t. Az Intico felvásárlásával a bányászati iparági ellenőrzések terén is erős jelenlétre tett szert.

 

 

Lap teteje

 

 

 


 

Vezető szerep

 

Az elmúlt tíz évben bekövetkezett erős belső növekedés és több mint 50 akvizíció nyomán a Bureau Veritas a QHSE (minőség-egészség-biztonság-környezetvédelem) terén széleskörű és egyedülálló szakértelmet szerzett, és a piac egyik vezető szereplőjévé vált.

 

Szeretnénk Önnel is megosztani ezt a szakértelmet!

 

 

Lap teteje

 

 

 

Elérhetőség

Bureau Veritas

+36 1 802 69 00

Klikk ide
 • ALGÉRIA
 • ANGOLA
 • ARGENTÍNA
 • Armenia
 • AUSZTRÁLIA
 • AUSZTRIA
 • AZERBAJDZSÁN
 • BAHAMA-SZIGETEK
 • BAHREIN
 • BANGLADES
 • BARBADOS
 • BELORUSSZIA
 • BELGIUM
 • BENIN
 • BERMUDA
 • BOLÍVIA
 • BOSNIA AND HERZEGOVINA
 • BOTSWANA
 • BRAZÍLIA
 • BRUNEI
 • BULGÁRIA
 • BURKINA-FASO
 • BURUNDI
 • KAMBODZSA
 • KAMERUN
 • KANADA
 • ZÖLD-FOKI SZIGETEK
 • KÖZÉP-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG
 • CSÁD
 • CHILE
 • KÍNA
 • KOLUMBIA
 • KONGÓ
 • KONGÓI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG
 • COSTA RICA
 • ELEFÁNTCSONTPART
 • HORVÁTORSZÁG
 • KUBA
 • CURACAO
 • CSEHORSZÁG
 • DÁNIA
 • DZSIBUTI
 • DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG
 • ECUADOR
 • EGYIPTOM
 • EL SALVADOR
 • EGYENLÍTŐI GUINEA
 • ERITREA
 • ÉSZTORSZÁG
 • ETIÓPIA
 • FIDZSI-SZIGETEK
 • FINNORSZÁG
 • FRANCIAORSZÁG
 • FRANCIA NYUGAT-INDIA
 • GABON
 • GRÚZIA
 • NÉMETORSZÁG
 • GHÁNA
 • GIBRALTÁR
 • GÖRÖGORSZÁG
 • GRÖNLAND
 • GUATEMALA
 • GUINEA
 • GUINEA BISSAU
 • HONDURAS
 • MAGYARORSZÁG
 • IZLAND
 • INDIA
 • INDONÉZIA
 • IRAK
 • IZRAEL
 • OLASZORSZÁG
 • JAPÁN
 • JORDÁNIA
 • KAZAHSZTÁN
 • KENYA
 • KOREA (DÉL)
 • KUVAIT
 • LETTORSZÁG
 • LIBANON
 • LIBÉRIA
 • LÍBIA
 • LITVÁNIA
 • LUXEMBURG
 • MADAGASZKÁR
 • MALAWI
 • MALAJZIA
 • MALI
 • MÁLTA
 • MAURITÁNIA
 • MEXIKÓ
 • MONTENEGRÓ
 • MAROKKÓ
 • MOZAMBIK
 • Myanmar
 • NAMÍBIA
 • HOLLANDIA
 • HOLLAND ANTILLÁK
 • ÚJ-ZÉLAND
 • NICARAGUA
 • NIGER
 • NIGÉRIA
 • NORVÉGIA
 • OMÁN
 • PAKISZTÁN
 • PANAMA
 • PARAGUAY
 • PERU
 • FÜLÖP-SZIGETEK
 • LENGYELORSZÁG
 • PORTUGÁLIA
 • PUERTO RICO
 • KATAR
 • ROMÁNIA
 • OROSZORSZÁG
 • RUANDA
 • SAINT- PIERRE & MIQUELON
 • SZAÚD-ARÁBIA
 • SZENEGÁL
 • SZERBIA
 • SEYCHELLES
 • SIERRA LEONE
 • SZINGAPÚR
 • SZLOVÁKIA
 • SZLOVÉNIA
 • SZOMÁLIA
 • DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG
 • SPANYOLORSZÁG
 • SRI LANKA
 • SURINAME
 • SVÉDORSZÁG
 • SVÁJC
 • SZÍRIA
 • TANZÁNIA
 • THAIFÖLD
 • TOGO
 • TRINIDAD & TOBAGO
 • TUNÉZIA
 • TÖRÖKORSZÁG
 • TÜRKMENISZTÁN
 • UGANDA
 • UKRAJNA
 • EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK
 • EGYESÜLT KIRÁLYSÁG
 • AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK
 • URUGUAY
 • ÜZBEGISZTÁN
 • VENEZUELA
 • VIETNAM
 • JEMEN
 • ZAMBIA
 • ZIMBABWE
 • Egyéb weboldal
 • AFRIKA
 • NEMZETKÖZI WEBOLDAL
 • KÖZEL-KELET
 • DÉLKELET-ÁZSIA
Iparág, eszköz, és/vagy szolgáltatás kiválasztása
Iparágak

Eszközok

Szolgáltatások